zondag 19 december 2010

Zonder groen

Het zijn de traditionele kleuren voor de kerst. Rood en wit samen met groen. De kleuren staan voor liefde, geloof en hoop.

zondag 5 december 2010

Door de bomen het bos zien

Wat is een bos en hoeveel bomen heb je nodig? Meer dan één maar..... Gelukkig geeft Wikipedia een antwoord op die vraag. "Een bos is in Nederland, volgens de Boswet officieel een bos als 10 are (1000 vierkante meter) uit bomen bestaat, of bij een rijbeplanting (1 of meer rijen) van ten minste 21 bomen. Er zijn echter andere definities in omloop." Gelukkig waren het meerdere rijen, ik heb het aatal niet geteld. Deze weken niet echt in de gelegenheid geweest om een andere foto te maken dan in het strookje bos wat tussen ons huis en de rondweg ligt.


zondag 21 november 2010

Kip ik heb je

Het is gelukt. Kip, ik heb je. Maar wat betekent dat eigenlijk?? Een klein lesje Nederlandse taal. Deze uitdrukking komt al in de 16e eeuw voor. Kip moet je zien als de stam van het werkwoord kippen dat vroeger, en ook nu ook nog in sommige dialecten, grijpen, vangen betekende. Bewijs hiervoor is ook een Amsterdams liedje waar een paar meisjes elkaar toezingen:
Ick weet niet aers te raen
Als spelen kip ick hebb', ick sal de kipster wesen.

Ik heb de kip digitaal gegrepen. Mooie Wyandotte's die hier al een honderd jaar over de vloer komen en hun roots in Australië hebben.


zaterdag 23 oktober 2010

Leg godt

Wat is er nu kenmerkender voor speelgoed dan Lego. De naam is een afkorting van het deense "leg godt", wat "speel goed" betekent. In 1932 opgericht door Ole Kirk Christiansen. Ooit begonnen als een kleine timmermanswerkplaats is het nu een moderne internationale onderneming die qua verkoop de op zes na grootste speelgoedfabrikant ter wereld is. Als je een bezoekje aan Legoland brengt kun je in de vitrines nog het oude speelgoed zien waar men mee begonnen is. In mijn jeugd waren het nog de "grote" stenen tegenwoordig is het uitgebreider en kleiner of.... groter. Jojanneke en Ard hebben eindeloos met de duplopoppetjes gespeeld en hadden zelfs een "poppenhuis" op dat formaat. Het basissteentje kwam in 1958 op de markt en is altijd hetzelfde gebleven. Als de fantasie eenmaal opgang gekomen is krijgen de kinderen, tijdens het spelen, de meest creative ideeën. Overigens niet alleen voor kinderen, als je wilt zien wat volwassenen er mee doen klik dan op deze link.

maandag 4 oktober 2010

Een probeem als je er geen gat in ziet

Als je er geen gat meer in ziet. Een uitermate handig middel om de vaste stoffen van de vloeibare te scheiden.

zaterdag 4 september 2010

Spiegelbeeld van een pupus

In de poppetjes van mijn ogen. Daar is hij te zien, dat "kereltje" met die camera. Al een uitdrukking in de 17e eeuw. Een spiegelbeeld is duidelijk te zien maar iets moeilijker is de uitdrukking van de ogen. Wat willen ze zeggen? Test het maar eens. En dan nog de vraag: van wie is dit oog??

zondag 22 augustus 2010

Gratisweggeeftasje

Wilt u er ook een tas bij? Vaak wordt de vraag niet eens gesteld en krijgen we het zo in handen gedrukt. Zo hoopt de afvalberg zich maar op. O, gemakzuchtige mens als wij zijn. Met handenvol verlaten we soms de winkels. In China is er al een verbod op en ook Australië is daar mee bezig. Daarom de iets luxe variant die je dan ook mee krijgt om iets in te presenteren.

zondag 15 augustus 2010

..... alle zaadvormende gewassen......

Vanaf het allereerste moment wordt er al voor ons gezorgt! Zaadvormend dus.... er is altijd meer. (Genesis 1 : 29 Willibrord vertaling)

donderdag 29 juli 2010

Heerlijk...., helder.....

Beseffen we wel eens hoe gezegend we zijn met water? Een draai aan de kraan en het "stroomt" ons tegemoed. Heerlijk op een warme dag. Even de warmte wegspoelen of een glas om de dorst te lessen. In de vakantie moeten we er wel wat verder voor lopen dan thuis maar dan heb je ook weer even wat te doen.

zondag 11 juli 2010

muziek door de jaren heen

Een van de manieren om muziek te maken is het kombineren van verschillende fluiten. Groot en klein, dik en dun. Ieder een eigen klank en toonhoogte. Het bijzondere is dat het al meer dan 250 jaar op dezelfde wijze werkt. Niet alleen de muziek van toen maar ook een muziekvorm van deze tijd kunt laten klinken.

donderdag 24 juni 2010

..en kon niet lange duuren,....

Jacob Cats wist dat al in 1659. Hij dichtte: De haring die men ving kon niet lange duuren, [.......] Maar Beuckels heeft voor het eerst den haring leeren kaaken. Hoe? Hij haalde met een speciaal mesje de kieuwen en ingewanden uit de haring en laat de alvleesklier zitten. Door de enzymen rijpt de haring. Met het toevoegen van meer of minder zout kan de snelheid van het proces geregeld worden. Voegt men meer zout toe dan wordt dat rijpingsproces vertraagd. Het ontzet van Leiden wordt gevierd met haring en wittebrood terwijl men toe een grote pan met hutspot vond. Uit het verhaal blijkt dat haring typisch Nederlands is en hutspot niet!

zondag 13 juni 2010

Een fel lichtje

Niet een makkelijke opdracht deze week. Op de momenten dat hij even tussen de wolken doorkijkt is hij haast te fel voor een foto. 's Morgens is hij al vroeg op, vandaag kwam hij om 5.19 uur op en zakt hij straks om 22.00 uur weer onder de horizon. Ik heb dat voor vandaag bepaald met een handig instrumentje. Gisteren heb ik al zijn stralen gefiltert tussen het bladerdek van een boom.

dinsdag 1 juni 2010

Een kaal bloempje

De bermen staan weer vol en sommige landen ook. De boeren hebben er een hekel want de koeien laten ze gewoon staan. De bloem heeft nl. een scherpe smaak. Zaterdag kwam ik naast de boterbloem met blaadjes een verschillende tegen waar de blaadjes al vanaf waren. Ik vond het een leuk sprieterig bloempje. Het is ineens iets heel anders.

donderdag 20 mei 2010

De schreeuw van de leeuw..

..... en eigenlijk ook weer niet. Ik had een ander beeldmerk op het oog. Achter een garagepand had ik een auto ontdekt met een voor op de moterkap een merkje wat sterk op het engeltje van RR deed denken. Toen ik daar vanavond op de fiets kwam had ik mijn twijfels, nadat ik later mijn telelens opgehaald had werd dat nog eens bevestigd. Er stond een letter B onder, een Bentley dus. Nog even kijken in de garage en daar zag ik deze leeuw op een motorkap prijken. Dat moest hem dan maar worden. Voor de garage stond nog een 404 en bij onze huisgarage is de leeuw in zijn huidige gedaante volop te zien.

Al een oudje lees ik: Het was op 20 november 1858 dat Emile Peugeot het logo van zijn merk, een leeuw met of zonder pijl, ter griffie neerlegde. Emile Peugeot had beroep gedaan op Julien Blazer, een edelsmid en graveerder in de Franche-Comté, om het logo te maken waarmee de producten van het merk Peugeot geïdentificeerd zouden worden. De Leeuw werd al gauw op de zagen en op de gewalste delen van het snijgereedschap geplaatst. Het dier werd gekozen omwille van de eenvoudige parallel met de zagen van Peugeot die beroemd waren - en blijven - om drie redenen:

- hun tanden die zo sterk zijn als die van een leeuw

- hun blad dat zo soepel is als de ruggengraat van een leeuw

- het zagen dat zo snel verloopt als de sprong van een leeuw

In de loop van de tijd is het ontwerp van de leeuw geëvolueerd: het majestueuze profiel, lopend op een pijl, dat in het begin naar links gedraaid was, zullen we later zonder pijl of heel zelden naar rechts gedraaid terugvinden. In 1882 worden de manen van de leeuw gewijzigd waardoor het lijf massiever lijkt. De Leeuw wordt al gauw het enige fabrieksmerk van Peugeot en zal, naast de gereedschappen en zaagbladen, in 1881 ook de koffiemolens (waarvan de productie in 1840 was begonnen), vanaf 1882 de fietsen en daarna, vanaf 1898, de motorfietsen sieren. Hoewel de eerste seriewagen (type 3) van Armand Peugeot van 1891 dateert, zullen de Peugeot-auto’s pas in 1906 worden versierd met een leeuw op een pijl. Sindsdien is het logo verder geëvolueerd tot het huidige.

woensdag 19 mei 2010

De goudkust

Het Slingerlaantje, in Dalfsen wel bekend om de grote en riante huizen die daar staan. Doet ergens wel denken aan iets statigs. Breed, voornaam, aan beide kanten hoge brede bomen. Niets is minder waar, wel bomen maar niets statigs. Het blijft een zandpad!

zondag 9 mei 2010

Ons dagelijks vuur

Iedere dag ontsteken we wel één of meerdere vuren. In het verleden ontstaken we dan eerst altijd een klein houtvuurtje. Nu laten we een vonk overspringen, dus een klein, miniem vuurdeeltje. De brandstof die we tegenwoordig gebruiken wordt bij ons aangeleverd en dat wat we verbruiken wordt ook altijd  automatisch weer bijgevuld. Wat heerlijk toch, geen gesprokkel meer en geen asresten of sintels opruimen. Ze halen het gas voor ons op een diepte van 3 kilometer onder onze voeten, een dik half uur lopen als het horizontaal is. Vervolgens wordt het verwerkt en schoon bij de klant afgeleverd.

vrijdag 30 april 2010

Ik ben Jip..., en ik ben Janneke

Ze reden en liepen samen in en lange stoet door het dorp. Een stoet met allerlei wonderlijk personage's van soldaten en piraten tot kabouters en muizen toe. Jip fietste met zijn bakfietsje mee samen met Janneke en promoten zo het voorlezen. Het stel stal de harten van veel toeschouwers....ooohh.


donderdag 22 april 2010

Aan de vrucht herkend men de boom

Het is een kritieke tijd voor de bloesem. Vanmorgen toen ik weg reed was de voorruit nog voorzien van een dun laagje ijs. Als de vorst maar bij de grond blijft en niet verder omhoog trekt. De beide gemeente-pruimenbomen zijn inmiddels al weer uitgebloeid. Onze eigen staat nu in volle bloei. Aan het paadje achter de huizen langs staan ook wat fruitbomen. Maar welke is nu ook al weer de appel en welke de peer? Ik houdt het maar op appelbloesem.

vrijdag 16 april 2010

De regenboog

Het staat boven de ingang van een groot kantoorgebouw - L'arc en ciel - de regenboog. In de avondzon flonkert de gevel en werpt de weerkaatsing van het licht op de voorbijrijdende auto's. Een wonderlijk spel van kleuren en spiegelingen. I'M architecten uit Deventer tekende een opmerkelijk kantoorgebouw waar geen fotograaf aan voorbij loopt. De "binnengevel" is geheel opgetrokken uit glas. De lichtval op de gevel geeft steeds andere kleuren te zien, groen, geel, oranje. Een fascinerend gezicht! Toen ik vanavond ook even de website bekeek, ook al zo iets bijzonders, zag ik dat ze ook het gemeentehuis van Dalfsen hadden getekend ;).





zaterdag 10 april 2010

Spiegel van Holland

Ik kwam laatst een soort gelijke foto tegen op een fotoblog en dat deed me direct denken aan de film die Bert Haanstra in 1950 maakte: "De spiegel van Holland". In deze film (slechts 9 minuten) draait hij de camera om en filmt de spiegelingen in het water. De film krijgt in Cannes een zeer hoge onderscheiding, een gouden palm. Zelf gaat hij erheen met een paar honderd gulden op zak en huurde voor een habbekrats een armoedig kamertje. Je wilt het wel eens meemaken. In zijn poging om aan kaartjes te komen bij het Bureau de Festival wordt hem op barse toon gevraagd of soms in de jury zit, of journalist is. Nou ja zegt Bert Haanstra, ik heb hier ook een filmpje op het festival. Als hij de titel noemt wordt de man bleek en onmiddelijk buigt iedereen als knipmessen en onmiddelijk is hij eregast van het festival en werd hij in een van de duurste hotels ondergebracht.


zondag 4 april 2010

Al jaren te klein

Ze hangen al jaren op Greta's werkkamer. Aan een stijl van de boekenkast, gevuld met lectuur over werken met kinderen. Ongewild lastig, bang zijn voor andere kinderen, dyslectische kinderen leren lezen en ga zo maar door. De zorg voor het kind staat prominent voorop. Daarvoor hangen de eerste schoentjes van Jojanneke en Ard. Ze zijn inmiddels al jaren te klein.

zaterdag 27 maart 2010

De rotatiedrukker

Waar kom je nu meer letters tegen dan bij de drukker. Toen de oplage van de kranten ging stijgen war het niet meer lonend om nog op losse vellen te drukken. Er werd een rotatiepers ontwikkeld en men ging "van de rol" drukken. Omdat de drukvorm ook een cylindervorm moet hebben ker er niet meer met losse letters of regels gedrukt worden. Met behulp van het lodenzetsel werd, op een speciale pers, een afdruk in nat karton gemaakt. Door dat in een half ronde vorm te buigen en in de oven weer te drogen ontstond een stevige mal. De mal werd in de gietmachine geplaatst. Door het lood daar in te gieten kreeg men een halfronde drukvorm. Zo werden om 1 cylinder twee pagina's gespannen. In de oorlog werden deze papier vormen (stypen) gebruikt om elders ook hetzelfde krantje te drukken. Het is veel makkelijker te vervoeren dan een loodzware pagina met loodzetsel.

zondag 21 maart 2010

Grote verhalen achter een klein slotje

Het is een heel klein sleuteltje de je in de grote wereld van een meisje brengt. Als je met de grote vingers dat kleine sleuteltje vasthoud in het kleine sleutelgaatje van een even zo klein hangslotje steekt, het ronddraait en daarna het beugeltje openbuigt en dan, daarna........ Zover kom je helemaal niet. Dat sleuteltje krijg je nooit in handen dat is secuur opgeborgen op een klein plekje, ergens..... waar je het nooit zou zoeken. Heel soms krijg je het dan even maar alleen onder toezicht van de sleuteleigenaar.

zondag 14 maart 2010

Het voorjaar uit Syrië en Irak

Nog even en de blaadjes van de knoppen krullen open. Tegelijk laat de bloem overduidelijk merken dat hij in de bloei is. Een weldadige geur vult dan het vertrek. In het voorjaar zie je ze overal staan. Meestal eerst in huis en daarna in de tuin. De huiskamersoorten zijn afstammelingen van Hyacinthus orientalis. Deze wilde soort komt oorspronkelijk uit Syrië en Irak. In de 16e eeuw werd deze bloem door Europeanen ontdekt en al gauw werden de eerste bollen aangevoerd en vermenigvuldigd.

zondag 28 februari 2010

Platte regen

Het hele weekend regent het al, van dunne...., dikke droppels tot pijpestelen. Omdat er deze week 's avonds niets van gekomen is moest ik vanavond aan de slag. Niets om buiten te zijn dus heb ik het achter glas gedaan. Maar waarom moet de foto volledig scherp zijn? Ik heb de rol eens omgedraaid en express niet scherp gesteld wat eigenlijk een prachtig (abstract) plaatje oplevert.

maandag 22 februari 2010

Blauwvingernat

Tegenwoordig drinken we alleen nog maar luie koffie. Eén of twee padjes in het apparaat, één druk op de knop en het aroma komt je tegemoet. Er zijn mensen die er veel meer tijd aan besteden. Eerst gooi je de ouwe prut van de vorige keer weg, dan een filterzakje in het apparaat en daar komt het moment suprême: afhankelijk van de, aan het apparaat, toegevoegde hoeveelheid water wordt zorgvuldig afgewogen, de gewenste hoeveelheid gemalen koffiebonen in het filter gestrooid. Evenwichtig verdeelt. Dan wordt de deksel gesloten en het hete water zoekt een weg door het koffiestrooisel en drupt en drupt de kan vol. Even natrekken en het heerlijke bruine vocht wordt in de koffiekop gegoten. Iemand die dat met de elan van een ambachtsman doet is mijn zwager met de blauwe vingers. Echt genieten!!


p.s. voor de middelste foto heb ik stiekum, zonder dat hij er van wist, even de deksel opgetild. Had ik beter niet kunnen doen!

vrijdag 12 februari 2010

Hatweeo in esiovier

Is het glas vol of niet. Zo lijkt het wel. Door de kracht waarmee het water in het glas terecht komt gaat het gelijk door naar de andere kant. Hoe gewoon is water als we de kraan opendraaien en het laten stromen zo bijzonder is het als je het natuurkundig bekijkt. Damp, water en ijs (met elf verschillende ijsfasen waarvan sneeuw er ook een is). Het kook- en smeltpunt is afhankelijk van de atmosferische druk. Bovenop de Mount Everest kun je dus geen aardappelen koken omdat daar een lagere druk is. Heb je een gebied met hoge druk, tussen het schaatsijzer en het ijs dan komt er een laagje water tussen. Wat overigens de snelheid bevorderd. Wil je meer weten ga er dan maar eens goed voor zitten.

zaterdag 6 februari 2010

Als ik kon toveren...., kon toveren.....

Dat toverde ik weer toverballen want waar ik die tegenwoordig vandaan moet toveren is mij een raadsel. Het ging mij om de verschillende kleuren die zo'n bal heeft. Iedereen heeft wel zuurballen, salminakballen, vuurballen, aardbeiballen, tropical ballen, kauwgomballen, enz. Nergens dus, tot mijn blik valt op een zakje met Jawbreakers. Volgens de verpakking ook verschillende laagjes. Tijd om de bal aan een onderzoek te onderwerpen. Ze zijn zo hard dat ik met een mes niet veel begin zodat ik enkele ogenblikken later in de garage sta om met de figuurzaagmachine de bal te halveren. Niks geen laagjes dus! De kinderen hebben zich verder over het restant van het zakje en de twee helften ontfermt. Op de een of andere manier vonden ze dat helemaal geen straf.

zaterdag 30 januari 2010

Afgesloten van de buitenwereld

Een rijtje spellen staat klaar om gespeeld te worden. Af en toe wordt er nog wel iets uit gekozen. Binnenkort zal het wel over zijn en worden ze vervangen door een online-spel. Steeds meer en grotere. Het is natuurlijk veel leuker om een spel tegen elkaar te spelen dan een spel alleen te doen.

woensdag 20 januari 2010

.... sneller dan je schaduw

Ik geeft het onmiddelijk toe, niet een makkelijk onderwerp dit keer. Ik zal daarom mijn bijdrage maar vast plaatsten om wat inspiratie op te doen. Ik speelde deze week even met het doosje van mijn SD kaart. Toen de schaduw op mijn computer viel.... ik bedoel toen de schaduw mij opviel. Omdat er 6 halogeenlampjes boven de tafel hangen krijg je vanuit meerdere hoeken een schaduw die dan op de punten waar ze over elkaar heen vallen donkerder wordt. Ga een zoeken op internet, misschien krijg je daar een idee.